Luontokohteet

Luontoa, rauhaa ja kauneutta

Etelä-Karjalan, Lappeenrannan ja Imatran seudun tuhansien saarien ja järvien kansallismaisema on houkutellut matkailijoita ja luonnon ystäviä kautta historian. Alue on tunnettu puhtaasta, ainutlaatuisesta luonnostaan sekä useista luonnon nähtävyyksistä ja käyntikohteita, joissa viihtyy niin lapsiperhe kuin kokeneempikin luonnossa liikkuja.

Tällä sivulla voit tutustua Etelä-Karjalan kauneimpiin luontokohteisiin. Saimaan sinisten järvimaisemien lisäksi Rajamaiden rakastetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Hauklapin retkeilyalueen karut ja jyrkkäreunaiset harjut, Imatrankosken kuohut, kalastajien ja retkeilijöiden suosima Hiitolanjoki sekä taiteilija Veijo Rönkkösen satumainen Patsaspuisto. Haukkavuori on huikea paikka retkeilijöile, kuin myös kalliokiipeilijöille. Haukkavuori on Etelä-Karjalan korkein kohta, sekä myös niin Pähkinäsaaren, Täyssinän kuin Uudenkaupungin rauhan rajalinjalla.

Kuvat: Markku "Marsa" Anttonen

Hiitolanjoki

Rautjärvi

Rautjärvellä sijaitseva Hiitolanjoki on kalaintoilijoiden keskuudessa tunnettu järvilohikannastaan. Tiesitkös sie muuten, että se on Suomen viimeinen alkuperäinen ja täysin luonnonvarainen järvilohikanta. Hiitolanjoki laskee Laatokkaan ja sen varrella onkin useampi koski, joista tutustumisen arvoisia ovat muun muassa Ritakoski, Kangaskoski ja Lahnasenkoski.

Kuva: Markku "Marsa" Anttonen

Tutustu

Siikalahden lintupolku

Parikkala

Siikalahti on yksi Suomen upeimpia lintukosteikoita. Siikalahden ollessa luonnonsuojelualue, on kosteikolla tavattu useita erittäin harvinaisia lintu- ja kasvilajeja. Mikäli lintubongaus siis kiinnostaa, kannattaa siun ehdottomasti suunnata Siikalahdelle! Lintujen lisäksi Siikalahti sopii myös hyvin esimerkiksi perheen yhteiseksi luontoretkikohteeksi muun muassa pitkospuiden ansiosta.

Kuva: Markku "Marsa" Anttonen

Tutustu

Aate-Pekan polku

Parikkala

Oronmyllyltä lähtevä Aate-Pekan polku on vaihtelevan maaston retkeilyreitti kokeneille ja miksei kokemattomillekkin ulkoilijoille! Reitti johdattaa kulkijansa niin purojen kuin harjujenkin yli. Aate-Pekan polku on vain reilu 3 kilometriä pitkä, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi lapsiperheille päiväretkeksi.

Kuva: Katariina Roiha

Tutustu

Haukkavuori

Simpele

Haukkavuori on Etelä-Karjalan korkein kohta, jonka maastossa kulkee Haukkavuoren luontopolku. Rajamaiden korkeimmalta paikalta siun eteen avautuvat henkeäsalpaavat maisemat metsistä ja vesistöistä. Haukkavuorelta löytyy myös nuotiopaikka ja laavu, jolla sie voi nauttia eväitä tai grillata esimerkiksi makkaraa.

Kuva: Markku "Marsa" Anttonen

Tutustu

Pöröpeikon polku

Parikkala

Vaikka Pöröpeikon polku onkin vain noin kolme kilometriä pitkä, on se suhteellisen vaativa mäkisen maastonsa vuoksi. Polun varrelta sie löydät mitä kummallisimpia jälkiä jääkaudelta esimerkiksi erilaisten siirtolohkareiden muodoissa. Reitin varrelta löytyy myös laavu, jolla nauttia eväitä.

Kuva: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Tutustu

Äpätinkangas

Rautjärvi

Tiesitkö sie, että Äpätinkangas sai luonnonsuojelualueen aseman loppuvuodesta 2019? Tämä johtuu alueen ainutlaatuisen karusta, myrskytuhon aiheuttamasta luonnosta. Vaikka alue on täynnä lahopuuta, on se tutustumisen arvoinen paikka!

Kuva: Kekäleniemen kyläyhdistys ry

Tutustu

Kummakivi

Ruokolahti

Kummakivi on yksi Suomen luonnon käsittämättömimpiä ihmeitä ja nimensä mukaisesti kyllä kummastuttaa! Tämä seitsemän metriä leveä siirtolohkare nimittäin tasapainottelee kallion päällä ja näyttää siltä, että se voisi kaatua pois hetkenä minä hyvänsä. Kummakivi sijaitsee Hauklapissa, Ruokolahdella.

Kuva: Kaisa-Maria Remes / SGP

Tutustu

Kemppilän Myllykoski

Ruokolahti

Kemppilän Myllykoski on vapaana virtaava vesiputous, jolla on pudotusta jopa 17 metriä. Jos sie Myllykoskelle mielit, on se upeimmillaan tulvaveden aikana. Kosken läheisyydestä löydät myös laavun ja kylätalon, joissa sie voit levähtää ja nauttia tästä upeasta maisemasta.

Kuva: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Tutustu

Kissankierros

Ruokolahti

Ruokolahdella sijaitseva Kissankierros on noin 7 kilometriä pitkä luontoreitti, joka seuraa maastopolkuja. Reitillä sie saat myös nauttia pitkospuuosuuksista. Matkan varrella sie voit pysähtyä hengähtämään tai nauttimaan eväitä Vaaranmäen laavulla tai tutustua Haisevanlammen luolan mystiseen tarinaan.

Kuva: Mari Matikainen / Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Tutustu

Harjujen reitistö

Parikkala

Mikäli siun mielii lähteä lyhyelle tai hieman pidemmällekkin ulkoilulle, on Harjujen reitistö hyvä valinta. Reitistöltä löytyy esimerkiksi noin 2,5 kilometriä pitkä Likolammen luontopolku, jonka varrella sie voit pysähtyä kesäisin uimaan Likolammen uimalalle, joka on yksi alueen parhaimpia uimapaikkoja.

Kuva: Jari Venhovaara

Tutustu